Branding de produs
DESPRE BRAND-UL UNUI PRODUS
Definirea brand-ului unui produs este o parte integrantă a procesului de construire a imaginii. Iar imaginea acelui produs este, de cele mai multe ori, asociată cu valoarea unei afaceri.
Brandingul îşi are originea în modul de identificare al vitelor folosit de fermierii din Vestul salbatic. Aceştia îşi însemnau vitele cu fierul incins pentru a le putea deosebi.
Prin asociere, brandingul unui produs sau serviciu înseamnă felul în care îl recunoaştem sau îl identificăm pe o anumită piaţă. Elementele prin care se diferenţiază un produs ajută la întipărirea acestuia în minţile clienţilor.
DE CE E NEVOIE
Pentru brandingul unui produs aveţi devoie de un nume deosebit şi de un logo sugestiv, astfel încât oamenii să asocieze mental beneficiile produsului cu imaginea afacerii voastre. Logo-ul reprezintă de fapt echivalenţa mentală şi vizuală dintre afacerea voastră şi produsul respectiv. De asemenea, grafica folosită în paginile web trebuie să se asocieze cu culorile din logo.
ALTE ASPECTE REFERITOARE LA BRANDINGUL UNUI PRODUS
Marile branduri trezesc o anumită emoţie. Este esenţial ca acest aspect să stea la temelia eforturilor de dezvoltare a unui brand de produs. Dacă eforturile pe care le faceţi nu ating emoţional cumpărătorii cărora se adresează, atunci puterea de atragere a acestora este aproape nulă.
Brand 2Brand-urile nu se creează peste noapte. Construirea unui brand este o acţiune constantă şi continuă, care durează mult timp. Dacă vreţi să creaţi un brand recunoscut pentru produsul sau serviciul propriu, trebuie să fiţi pregătiţi să îl construiţi pas cu pas. Brand-urile de succes au o viaţă îndelungată. Este important… să fii important, dar, ceea ce contează cu adevărat sunt lucrurile durabile în timp. Această regulă este un efect al creării mărcilor de succes.
Marile brand-uri sunt consistente. În tot ce faceţi este nevoie de consistenţă pentru a vă construi şi promova brandul. Dar aceasta trebuie să fie cât mai transparentă, iar intenţiile voastre să fie cât mai subtile.
Brand-urile de succes au stabilit noi categorii! Vedeţi ce au făcut: McDonalds pentru fast-food, Addidas pentru sport, ProTv sau Antena1 pentru transmiterea ştirilor, etc. Ce îi determină pe oameni să aleagă un lucru în locul altuia? De ce este mai atrăgător un anumit brand decât altul? Dacă numai veţi copia pe alţii, veţi fi etichetaţi ca atare. Trebuie să veniţi cu ceva nou, deosebit. Marile brand-uri au o identitate clară şi o personalitate proprie.
Brandurile trebuie să mulţumească clienţii! Dacă oamenii nu sunt mulţumiţi de brand-ul pe care l-aţi creat, de produsul sau serviciul vostru, afacerea dvs. este în pericol! Trebuie să luptaţi pentru a da forţă brand-ului vostru. Brand-urile puternice crează preferinţe, loialitate şi credibilitate. Cu trecerea timpului, puterea brand-ului va creşte, deoarece brand-urile (NU produsele) sunt primele recunoscute pe piaţă.
În plus, dacă intenţionaţi să vindeţi afacerea mai târziu, brand-ul creat va avea un rol hotărâtor în stabilirea preţului.